Πασχαλινά έθιμα Ελλάδας
Η περίοδος της άνοιξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή Ορθοδοξίας για τη χώρα μας, το Πάσχα. Παραδόσεις, ήθη και έθιμα που μετρούν αιώνες ζωής και παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων, έρχονται να αναβιώσουν τις γιορτινές αυτές ημέρες.
Από περιφορά του επιταφίου, φαναράκια που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό και εκκλησιαστικές λιτανείες, μέχρι αυγομαχίες, σούβλες και σαϊτοπόλεμο, είναι μερικά από τα πιο γνωστά 10 έθιμα του Πάσχα, που λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχουν εντυπωσιακές εκδηλώσεις, επομένως οι προορισμοί για το Πάσχα είναι πάρα πολλοί, αν σκέφτεστε φέτος να κάνετε κάτι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση, ενημερωθείτε για τα πακέτα διακοπών Πάσχα για την καλύτερη οργάνωση του ταξιδιού σας.
Ας δούμε τα πιο σημαντικά έθιμα Πάσχα στην Ελλάδα.
Μεγάλη Δευτέρα
Η Μ. Δευτέρα είναι η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Μ. Εβδομάδας, καθώς και την αρχή της νηστείας για όσους θέλουν να κοινωνήσουν το Μ. Σάββατο. Επιπλέον, σύμφωνα με το έθιμο αυτή τη μέρα, κυρίως στα χωριά, ξεκινούν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα με το ασβέστωμα των αυλών.
Μεγάλη Τρίτη
Η Μ. Τρίτη βάσει εθίμου είναι όλη η ημέρα αφιερωμένη στην καθαριότητα του σπιτιού και στις απαραίτητες προετοιμασίες για να είναι το σπίτι έτοιμο για τους καλεσμένους. Από πλευράς εκκλησίας, τη Μ. Τρίτη διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων, ενώ το βράδυ ψέλνεται το τροπάριο της Κασσιανής.
Μεγάλη Τετάρτη
Καθώς βρισκόμαστε στα μέσα της Μ. Εβδομάδας, σειρά έχουν και τα γαστρονομικά έθιμα της χώρας μας με τα πασχαλινά κουλουράκια να πλάθονται, από όλα τα μέλη της οικογενείας και να μοσχομυρίζει το σπίτι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις εκκλησίες μας τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχέλαιου.
Μεγάλη Πέμπτη
Την ημέρα αυτή γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντάς τους από ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο συμβολίζει το σώμα του και κρασί, που συμβολίζει το αίμα του. Την Μ. Πέμπτη οι νοικοκυρές φτιάχνουν εφτάζυμα ψωμιά, τσουρεκάκια πασχαλινά και βάφουν και τα κόκκινα αυγά, ενώ δεν κάνουν καμία άλλη δουλειά στο σπίτι.
Μεγάλη Παρασκευή
Φτάνοντας προς το τέλος της M. Εβδομάδας, η Μ. Παρασκευή είναι μια μελαγχολική μέρα, η μέρα των Παθών. Οι πιστοί πάνε στην εκκλησία και πίνουν Αγίασμα, γιατί είναι η μοναδική ημέρα του χρόνου που δεν τελείται θεία Λειτουργία. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα.
Μεγάλο Σάββατο
Το Μ. Σάββατο οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι ξεκινάνε νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με το έθιμο τη μέρα αυτή, οι νονοί δίνουν στα βαφτιστήρια τους, τις λαμπάδες για το βράδυ της Ανάστασης. Μετά την Ανάσταση, σειρά έχει ένα από τα πιο γνωστά έθιμα, το οποίο είναι το τσούγκρισμα των αυγών, αλλά και η λαχταριστή μαγειρίτσα.
Κυριακή του Πάσχα
Η ημέρα που όλοι περίμεναν, έφτασε. Από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκινάνε οι προετοιμασίες για το ψήσιμο του οβελία. Αρνιά και κοκορέτσια γυρίζουν στη σούβλα, ενώ οι αυλές και τα μπαλκόνια είναι γεμάτα κόσμο. Η μέρα είναι συνδεδεμένη με γιορτή, χορούς, μουσική, τραγούδια μέχρι το βράδυ.
Πασχαλινά έθιμα στην Κέρκυρα
Όταν κάποιος σκέφτεται Πάσχα σε νησί, το πρώτο μέρος που του πηγαίνει στο μυαλό είναι η Κέρκυρα. Ένα πανέμορφο νησί με ήθη και έθιμα χρόνων, που ζωντανεύουν κάθε εορταστική περίοδο. Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα Πάσχα στην Κέρκυρα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου και προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.
Το πιο γνωστό και εντυπωσιακό έθιμο Πάσχα είναι οι “Μπότηδες”. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, οι ντόπιοι βγαίνουν στα μπαλκόνια και ρίχνουν τους μπότηδες, πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό. Το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την αρχή της άνοιξης, καθώς και την καλοτυχία.
Την συγκεκριμένη περίοδο στο νησί, γίνονται καθημερινά λειτουργίες σε συνοδεία όλων των φιλαρμονικών της πόλης, που αποτελεί εξίσου εντυπωσιακή εκδήλωση.
Διαμονή στην Κέρκυρα
Είτε επιλέξετε να περάσετε το Πάσχα στο νησί με την οικογένεια, είτε με παρέα φίλων, σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα κατάλυμα κοντά στο κέντρο για να είστε στον παλμό των εκδηλώσεων. Στο Mydiakopes.gr έχουμε έχουμε δημιουργήσει μία λίστα με επιλογές για ξενοδοχεία στη Κέρκυρα, ώστε να βρείτε τα κατάλληλα πακέτα για το Πάσχα.
Πασχαλινά έθιμα στην Εύβοια
Η Εύβοια αποτελεί έναν εξίσου δημοφιλή προορισμό για το Πάσχα. Ένα από τα πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα Ελλάδας, είναι το έθιμο με τα αερόστατα στην Εύβοια. Στο χωριό Άγιος Αιδηψού, την Κυριακή του Πάσχα, μικροί και μεγάλοι αναβιώνουν ένα πολύ παλιό έθιμο της περιοχής, με την απελευθέρωση μικρών αερόστατων και τον ουρανό να φωτίζεται.
Ένα εξίσου δημοφιλές έθιμο είναι τα “Πασχαλόγιορτα”, που λαμβάνει χώρα στο γραφικό χωριό Γερακιού. Την Κυριακή του Πάσχα οι ντόπιοι φορούν παραδοσιακές στολές, φουστανέλες και σιγκούνια, παρακολουθούν τη λειτουργία στην εκκλησία του χωριού κι έπειτα σέρνουν το χορό, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια.
Διαμονή στην Εύβοια
Η Εύβοια είναι ένα πανέμορφο νησί με πολλές παραλίες και γραφικά χωριά, γεγονός που το καθιστά ιδανικό προορισμό την ανοιξιάτικη περίοδο του Πάσχα. Είτε επιλέξετε να μείνετε στην Βόρεια, στη Κεντρική ή στη Νότια πλευρά, θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές σε διαμονή στην Εύβοια, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Παράξενα έθιμα Πάσχα
Τα ιδιαίτερα έθιμα του Πάσχα είναι εξίσου πολλά στη χώρα μας. Ένα από τα πιο γνωστά είναι “Το κάψιμο του Ιούδα”, που αναβιώνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συμβολίζει ένα είδος παραδειγματικής τιμωρίας της προδοσίας.
Ο “Θαλασσινός Επιτάφιος” είναι ένα ακόμα από τα έθιμα της Ελλάδας, που προκαλεί εντύπωση. Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα στην Ύδρα, όπου ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου.
Το βράδυ της Ανάστασης στην Χίο, γίνεται “Ρουκετοπόλεμος”. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και στην ουσία είναι ένας πόλεμος «ρουκετών» ανάμεσα στην ενορία του Αγίου Μάρκου και στην ενορία της Παναγίας Ερυθιανής.
Συμπερασματικά
Στην Ελλάδα, το Πάσχα ξεπερνά την απλή θρησκευτική τελετή. Είναι μία περίοδος, που αποτελεί μια ζωντανή αντανάκλαση της πλούσιας κληρονομιάς και της διαχρονικής πνευματικής παράδοσης της χώρας μας.
Τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα, είναι βαθιά ριζωμένα μέσα στα χρόνια και αναβιώνουν κάθε χρόνο από γενιά σε γενιά. Σίγουρα πολλά από τα γνωστά έθιμα Πάσχα τα γνωρίζετε ήδη, αλλά σε κάθε γωνιά της χώρας μας θα βρείτε ενδιαφέροντα ήθη και παραδόσεις, που αξίζει να ζήσετε από κοντά. Χριστός Ανέστη!